fbpx

Wil je indruk maken met je cv? Dat deze er gelijk uitspringt? En bij die ene topwerkgever blijft hangen? Maak je cv dan op in Canva. Canva is een online tool om verschillende designs in te maken. Het mooie hiervan is dat je geen grafisch designer hoeft te zijn om toch iets moois te ontwerpen. In deze blog vertel ik je stap voor stap hoe je je cv zelf kunt vormgeven met Canva.

Wat is Canva?

Canva is een online grafisch ontwerp programma voor niet-designers. Er is een gratis en betaalde variant. Met de betaalde variant heb je meer mogelijkheden en krijg je toegang tot gratis stockfoto’s. Maar met de gratis versie heb je ook heel veel mogelijkheden.

Je kunt met Canva van alles maken. Denk aan PowerPointpresentaties, visitekaartjes, visuals voor social media en zelfs hele brochures. Je kunt een template kiezen en de kleuren, afbeeldingen en teksten aanpassen. Je kunt ook from scratch beginnen. Canva is erg gebruiksvriendelijk; ook zonder designskills kun je een prachtig ontwerp te creëren.

Waarom je cv in Canva opmaken?

Met Canva kun je gemakkelijker opvallen, dan bijvoorbeeld met Word. Gebruik kleuren en vormen om je cv nét dat beetje extra te geven. Je kunt het helemaal vormgeven in je eigen stijl. Zo krijgt je toekomstige werkgever al direct een idee van wie jij bent. Daarnaast ziet diegene dat er aandacht aan het cv is besteed. Daar verdien je bonuspunten mee!

Toen ik zelf begon met mijn cv in Canva op te maken, kreeg ik veel positieve reacties. Ik stuurde open sollicitaties naar bedrijven waar ik graag wilde werken. Eerder kreeg ik vaak standaard mailtjes terug. Met mijn Canva-cv namen bedrijven de moeite om een persoonlijk bericht terug te sturen. Ik werd ook gebeld met complimenten over mijn cv. De werkgevers zagen dat ik er moeite voor had gedaan, dus namen ze de tijd om mij persoonlijk te benaderen over mijn sollicitatie. Zelfs als ze geen vacatures hadden.

Zo maak je je cv in Canva

Tot bijna een jaar later kreeg ik nog berichtjes van die werkgevers met de vraag of ik nog beschikbaar was. Dat had ik daarvoor nooit. Ik wil dit daarom iedereen leren! Hieronder lees je hoe je je cv ontwerpt in 8 stappen:

1. Meld je aan op Canva

Ga naar Canva.com en maak een account aan.

2. Kies een template voor cv

Zoek in de zoekbalk naar ‘cv’

3. Kies een sjabloon

Vervolgens kom je in het ontwerpscherm uit. Aan de linkerkant van je scherm, kun je sjablonen kiezen. Kies een sjabloon dat bij je past (geen zorgen, je kunt dit altijd aanpassen).

4. De lay-out van je cv aanpassen

Nu gaan we het cv aanpassen naar onze eigen stijl. Canva werkt met een handig drag- & dropsysteem. Je kunt dus alle elementen die je ziet verplaatsen naar waar jij wilt. Je kunt de elementen ook onafhankelijk van elkaar aanpassen. Verander bijvoorbeeld de kleur, de grootte of het lettertype. Na iedere wijziging slaat Canva automatisch op. Superhandig, want zo ben je nooit je ontwerp kwijt.

Kleur aanpassen? Klik op het element om bovenaan de kleur te zien. Klik op de kleur en kies een kleur uit die je wel mooi vindt!

5. Teksten aanpassen in Canva

Pas alle teksten aan met jouw eigen gegevens. Als je één keer op de tekst klikt, kun je de tekststijl als geheel aanpassen. Bij dubbelklik kun je de tekst zelf aanpassen.

6. Profielfoto wijzigen

Vaak staat er een stockfoto in het sjabloon van Canva. Deze wil je natuurlijk aanpassen naar een eigen foto.

In de zijbalk staat het kopje ‘uploads’. Daar kun je je eigen foto uploaden. Als deze is geladen, kun je deze verslepen over de stockfoto. Blijf net zolang bewegen tot jouw foto de stockfoto vervangt.

 

7. Icoontjes wijzigen/verwijderen

In mijn gekozen sjabloon staan er icoontjes naar Facebook, Twitter en Instagram. Ik wil eigenlijk een icoontje van LinkedIn in plaats van Twitter. Zo kun je dat doen:

  •       Selecteer het icoon van Twitter en druk op delete op je toetsenbord of verwijder het via het prullenbakicoontje rechtsboven in je scherm.
  •       Vervolgens klik je in de linkerbalk op ‘elementen’.
  •       Vul in de zoekbalk LinkedIn in.
  •       Kies een icoontje die je mooi vindt
  •       Verklein deze naar de juiste grootte en versleep het icoon naar de plek waar het twittericoontje stond.
  •       Pas eventueel de kleur aan en that’s it!

8. Download je ontwerp

Ben je helemaal tevreden over je ontwerp? Klik dan rechtsboven op downloaden. Kies het bestandtype (PDF) en klik opnieuw op downloaden.

Tip: als er staat dat je moet betalen, dan zitten er betaalde elementen in je ontwerp. Als je klikt op ‘x Premium-afbeeldingen’ kun je zien welke het zijn en deze verwijderen/vervangen.

Et voila! Je hebt nu een prachtig cv. Als je de smaak te pakken hebt, kun je ook je motivatiebrief in Canva maken. Zoek dan bij stap 2 naar ‘brief’.

Heb jij je cv al gemaakt in Canva? Laat het ons dan hieronder weten.

Deze blog is geschreven voor ConnectHer door Tamara Belt. 

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account