fbpx

Het is tijd voor vrouwen om genadeloos voor hum ambities te gaan en zich niet te laten leiden door kritiek die de maatschappij op hen levert”

Wie is Laura Bas?

Mijn naam is Laura Bas, ik ben 24 jaar, werk als jurist in het contractenrecht en als eindredacteur bij de Amsterdamse Studentenvakbond, volg een premaster in Management, Organization and Culture en ben finaliste van Miss World Nederland. In mijn vrije tijd ben ik gek op schrijven, geschiedenis, psychologie & filosofie.

Je bent jurist in het contractrecht, premaster student en je hebt ambities om de top van het bedrijfsleven te bereiken als managementconsultant, kun je iets meer vertellen over je werkzaamheden en je ambitie?

Ik heb eerst een HBO-Rechten opleiding gevolgd waardoor ik door stages in het contractenrecht ben gerold. Na en tijdje in de juridische wereld werkzaam geweest te zijn kwam ik erachter dat mijn passie daar niet lag. Ik heb een hele sterke mening over wat er goed gaat en wat er beter kan, en daarnaast vind ik heel motiverend om mensen in hun kracht te zetten en ze te stimuleren om het maximale uit zichzelf en de prestatie te halen. Zodoende kwam ik erachter dat de management kant meer in mijn straatje ligt. Toen heb ik besloten om hiervoor te gaan en heb ik me aangemeld voor de master die hierop aansluit. Met het idee dat ik waarschijnlijk toch nog tot mijn 70e moet werken vond ik het ook niet lastig om weer voor twee jaar terug te gaan naar de schoolbanken haha.

Welke gebeurtenissen/ervaringen hebben je gevormd als persoon, en in hoeverre heeft dit invloed gehad op je professionele carrière?

Er zijn twee gebeurtenissen geweest die veel invloed hebben gehad op mijn leven. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik vrij jong was en mijn moeder werd hierdoor een alleenstaande moeder. Zij heeft toen jarenlang hard gewerkt om financieel zelfstandig te worden. Zij heeft me door deze gebeurtenis altijd meegegeven dat het belangrijk is om voor jezelf te zorgen en je dromen achterna te gaan. Op mijn 17e heb ik een jaar in een gastgezin in Brazilië gewoond en daar heb ik beseft hoe bevoorrecht ik eigenlijk ben door in Nederland te wonen en hoeveel kansen ik krijg. Zowel als vrouw als mens in het algemeen. Dat heeft me wel een extra duwtje in mijn rug gegeven om echt proberen het maximale eruit te halen.

Naast je werk als jurist en je premaster ben je ook finaliste van Miss World Nederland, wat/wie heeft je geïnspireerd om mee te doen aan missverkiezing?

Ik zou hier heel graag een verhaal willen ophouden over dat ik geïnspireerd raakte of hier altijd al van droomde, maar de realiteit is dat ik gescout werd via Instagram. Toen ik me verdiepte in de organisatie zag ik dat je er ontzettend veel kunt leren en ook ruimte had om jezelf in te zetten voor een maatschappelijk project. Ik ben altijd best wel ‘braaf’ of ‘saai’ geweest, dus ik heb toen gewoon een sprong in het diepe genomen. Een sprong die me erg goed bevallen is.

Je geeft aan dat “de wereld van missverkiezingen vaak in een adem wordt genoemd met vleeskeuring en oppervlakkigheid, maar dat dit beeld allang achterhaald is.”  Kun je je reactie toelichten?

Uiteraard. Bij een missverkiezing denken mensen vaak aan vrouwen die de hele dag in hun bikini op een podium staan en ‘worldpeace’ roepen, maar dat is echt niet meer van deze tijd. Miss World Nederland is op zoek naar een ‘Powervrouw’ die een verhaal te vertellen heeft. Zo krijgen we bij Miss World Nederland les over de Sustainable Development Goals, waar we ons ook voor dienen in te zetten, krijgen we presenteerlessen en volgen we zelfs een cursus neuromarketing en beïnvloedingspsychologie. Daarnaast hebben we ook intervisie momenten zodat je jezelf constant kan blijven ontwikkelen.

Wat heeft meedoen aan een missverkiezing jou opgeleverd?

Miss World Nederland is een spiegel voor mij geweest. Ik dacht dat ik mezelf heel goed kende voordat ik meedeed, maar ik ben mezelf wel echt tegengekomen. Ik wil dingen graag vol passie zo goed mogelijk doen, waarbij ik idealiter streef naar perfectie. Bij Miss World Nederland heb ik wel echt moeten leren om dingen los te laten en door tijdsdruk dingen soms niet perfect in te leveren. Dat is wel echt met vallen en opstaan gegaan, maar ik ben wel heel blij dat ik zulke lessen geleerd heb. Daarnaast hebben we ook praktische dingen geleerd zoals hoe je jezelf presenteert, hoe je jezelf verkoopt en hoe je krachtig loopt en krachtig op een podium staat. Daarnaast ontmoet je ook vrouwen uit alle lagen van de maatschappij vanuit het hele land, dat vond ik ook heel waardevol. Tijdens je studie of werk zit je vaak toch in een bepaalde bubbel, waar Miss World je wel uitrekt. Door Miss World heb ik ook meer begrip en empathie naar anderen gekregen.

Het platform dat Miss World Nederland jou biedt gebruik je ook om meer aandacht te vragen voor gelijkwaardigheid op de Nederlandse arbeidsmarkt en ga je de strijd aan tegen de loonkloof. Wanneer/hoe realiseerde je als vrouw zijnde dat we anno 2021 nog steeds te maken hebben met genderongelijkheid op de arbeidsmarkt?

 Als ik, nu met mijn 24 jaar, mijn ambities uitspreek krijg ik nu al de vraag hoe ik dat wil gaan combineren met kinderen, omdat veel mensen het ondenkbaar vinden dat je carrière maakt en kinderen hebt.  Of nog erger, mensen lachen het weg en gaan ervanuit dat mijn focus vanzelf wel gaat veranderen als ik kinderen heb. Daarnaast vond ik het ook lastig om vrouwelijke rolmodellen te vinden. Dat is ook niet zo gek, slechts 12% van de bestuurders in Nederland is vrouw, en in de politiek hebben we ook nog steeds te weinig vrouwen. Door hierin mee te gaan houden we vooroordelen over vrouwen in stand, wat resulteert in het feit dat we ook nog steeds een loonkloof hebben in Nederland.

Hoe zet jij je in om een gendergelijke arbeidsmarkt te creëren?

Ik ben ambassadrice van ‘Omdat ik het verdien’, een project dat de loonkloof probeert te dichten. Op dit moment verdienen mannen namelijk gemiddeld 14.8% meer dan vrouwen. Samen met Omdat ik het verdien, waarvan Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius de oprichters zijn, geef ik workshops over de loonkloof en hoe we deze samen aan kunnen pakken. Daarnaast heb ik een samenwerking gehad met de organisatie WOMEN Inc., die door middel van gratis ‘aanTafel’ gesprekken vrouwen stimuleert en motiveert om (carrière)kansen aan te grijpen. Ook zet ik me in voor Dress For Succes, een stichting die mannen en vrouwen met een minimuminkomen voorziet van gratis sollicitatiekleding en tips.

 Wat zou je andere vrouwen willen adviseren die ook mee willen doen aan een missverkiezing?

Zorg dat je weet waarvoor je staat en je jezelf kan accepteren zoals je bent. Het kan best intimiderend zijn om in een wedstrijd te zitten tussen allemaal mooie, doortastende vrouwen waardoor je jezelf onbewust toch gaat vergelijken. Zorg daarom dat je weet wat je eigen kracht en drijfveren zijn zodat je je hierdoor je je niet gek laten maken. Als laatste zou ik vrouwen willen aanraden vooral te genieten van het hele traject, en niet je alleen te focussen op de winst, want dan wordt het een heel zwaar traject.

Wat voor tips/advies kan je andere vrouwen geven m.b.t. carrière en of ondernemerschap?

Spreek je dromen uit, zoek mensen die in jouw geloven en omring je met mensen die dezelfde richting op willen gaan als jij. En wees niet bang om hulp te vragen.

Hoe kunnen wij er samen voor zorgen dat vrouwen een betere positie op de arbeidsmarkt gaan krijgen?

Door vrouwen te stimuleren om voor hun ambities te gaan. Laat je niet leiden door obstakels of beren op de weg. Daarnaast moeten we ons bewust worden van de vooroordelen waar wij als vrouw mee te maken krijgen (zoals bijvoorbeeld het idee dat vrouwen minder ambities hebben dan mannen) en deze corrigeren als mensen hierover beginnen. Deze vooroordelen behandelen we ook tijdens de workshop van Omdat ik het Verdien.

Waarom heb jij gekozen voor ConnectHer?

Ik bevind me graag in plekken waar ambitieuze vrouwen zijn. Ik geloof er namelijk in dat we elkaar onderling moeten helpen en collectief veel voor elkaar kunnen krijgen. Ik vind het prachtig dat ConnectHer hier een verbindende factor in speelt en ambitieuze vrouwen met elkaar in contact brengt.

Instagram:  laurabasx
ConnectHer profiel: LauraBas

Video: My Beauty with a Purpose for Miss World Nederland

Lees meer interviews: 

Powervrouwen by ConnectHer: Sanne van Dooren – Founder The Success Studio

Powervrouwen by ConnectHer: Maaike van Riesen – Founder Incluvision

Powervrouwen by ConnectHer: Laura van der Heide – Founder FMNST

Persbericht Miss World Nederland Finaliste Laura Bas

Miss World Nederland finaliste Laura Bas gaat de strijd aan tegen de loonkloof

Het is tijd voor vrouwen om genadeloos voor hum ambities te gaan en zich niet te laten leiden door kritiek die de maatschappij op hen levert.” Aldus De 24-jarige premasterstudente Laura Bas. Ze is een van de negen Miss World Nederland finalisten. Laura maakt zich hard voor meer vrouwen in topfuncties en gelijke beloning.

Miss World Nederland – Geen vleeskeuring, maar een platform voor jonge vrouwen met een maatschappelijke missie

Missverkiezingen worden vaak in een adem genoemd met vleeskeuring en oppervlakkigheid, maar dit beeld is bij de oudste, en een van werelds bekende missverkiezing inmiddels achterhaald. Zo zetten de finalisten zich in voor hetgeen wat deze verkiezing uniek maakt: de ‘Beauty with a purpose’. De Beauty with a purpose is een maatschappelijke missie die de finalistes zelf uitkiezen en gedurende het traject aan werken. Gelijkwaardigheid op de Nederlandse arbeidsmarkt is het doel waar Laura zich voor inzet. Daarnaast zijn de finalistes ambassadrices van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties en wordt hun kennis over maatschappelijke problemen en vrouwenrechten getest tijdens een Engelstalig vragenvuur. Kortom: Miss World Nederland is vernieuwend, maatschappelijk betrokken én inhoudelijk.

Gendergelijkheid – mannen verdienen nog steeds 15 % meer per uur dan vrouwen.

Laura wil het platform dat Miss World Nederland haar biedt gebruiken voor meer gendergelijkheid. Anno 2020 is het tijd dat meer dan 12% van de bestuurders vrouw is! In lijn met deze missie is Laura ambassadrice van ‘Omdat ik het verdien’, een project dat de loonkloof probeert te dichten. Op dit moment verdienen mannen namelijk gemiddeld 14.8% meer dan vrouwen. Samen met Omdat ik het verdien organiseert Laura meerdere workshops, waar ze samen Europarlementariërs Vera Tax en Agnes Jongerius de loonkloof bespreekt en een training geeft over hoe we de loonkloof samen aan kunnen pakken. Daarnaast werkt Laura samen met de organisatie WOMEN Inc., die door middel van ‘aanTafel’ gesprekken vrouwen stimuleert en motiveert om (carrière)kansen aan te grijpen. Ook zet Laura zich in voor Dress For Succes, een stichting die vrouwen met een minimuminkomen voorziet van gratis sollicitatiekleding en tips.

 

Laura Bas – Finalist Miss World Nederland, jurist en premasterstudent

Laura is zelf ook hard aan het bouwen aan haar eigen carrière. Ze ambieert de top van het bedrijfsleven te bereiken als managementconsultant. Ook was ze afgelopen winter één van de honderd jonge vrouwen die tot de Young Lady Business Academy van Elske Doets werd toegelaten. Naast haar premaster ‘Culture, Organization and Management’ is ze werkzaam als jurist in het contractenrecht. ‘Ik wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik de vrouwen die ik naast mij heb zitten in de collegebanken ook later terug ga zien op de arbeidsmarkt.’ Als Laura de finale, die onder voorbehoud van de coronamaatregelen in de zomer van 2021 zal plaatsvinden, wint, zal zij de Nederlandse inzending worden voor de Internationale Miss World verkiezing, die eind 2021 plaats zal vinden in Porto Rico. 

Tags:

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account