fbpx

“The greatest lesson a woman should learn is that, since day one she has already had everything she needs within herself. It’s the world that convinced her she did not.” – Rupi Kaur

Wie is Aika Abdullaeva ?

Ik ben Aika Abdullaeva – Karakilic, 29 jaar en masterstudent aan de Vrije Universiteit en tegelijkertijd ondernemer én moeder van twee kinderen. Sinds kort heb ik samen met een studiegenoot Zaan Juristen opgericht én zit ik in de afstudeerfase van mijn master Privaatrecht.

Wat doe je voor werk?

Ik ben jurist en co-founder van Zaan Juristen waarbij wij deskundig, duidelijk en betaalbaar juridische advies geven aan particulieren en bedrijven. Ook stellen wij o.a bezwaarschriften en algemene voorwaarden op.

Hoe ben je op het idee gekomen om te gaan ondernemen?

Tijdens mijn studie Rechtsgeleerdheid merkte ik dat ik een juridische aanspreekpunt werd van mijn omgeving. Ik heb tijdens mijn studie heel wat bezwaarschriften en ingebrekestellingen opgesteld. Ook heb ik veel mensen voorzien van juridisch advies bij bijvoorbeeld arbeid gerelateerde kwesties.  Samen met mijn studiegenoot besloten we om de knoop door te hakken en ons eigen juridisch adviesbureau te starten.

Je bent gelijk na je studie begonnen met een eigen onderneming.  Hoe heb je dit aangepakt?

Aangezien ik tijdens mijn studie al best veel juridisch advies of juridisch gerelateerde documenten opstelde was de drempel om een eigen onderneming te starten niet hoog. Natuurlijk is het erg spannend en komt er veel onzekerheid bij kijken maar uiteindelijk ben ik erg blij dat ik samen met mijn studiegenoot die stap gewaagd heb. Ik vind het ook fijn dat ik met een eigen onderneming de volledige vrijheid heb om mijn tijd zelf in te delen. Ik ben natuurlijk naast ondernemer ook student én moeder van twee kinderen. Dit vergt time management van de bovenste plank en ik kom dan ook met regelmaat tot het besef dat ik niet genoeg heb aan 24 uren in een dag. Het is in dat opzicht prettig dat ik kan werken nadat de kinderen bijvoorbeeld in bed liggen en ik verder niet aan de werktijden  en deadlines ben verbonden van een werkgever. Dit vergt natuurlijk wel de nodige discipline, doorzettingsvermogen en volharding.

Wat is het probleem dat je oplost met je bedrijf of aanbod?

Wij ervaren dat de meeste mensen terughoudend zijn met het zoeken van juridisch hulp ondanks het feit dat ze in hun recht staan. Dit heeft verschillende redenen en een daarvan zijn de kosten. Wij zien in de praktijk dat mensen veel vragen hebben over de kosten die er bij komen kijken en dat ze niet zitten te wachten op onverwachte kosten achteraf. Wij hechten daarom veel waarde aan transparantie en maken duidelijke afspraken met cliënten. Een ander reden voor de terughoudendheid is wederom het feit dat de juridische taal een te hoge drempel is voor de meesten.  In onze dienstverlening hechten wij om die reden veel waarde aan het vertalen van de juridische taal waardoor cliënten beter begrijpen wat hun rechten en plichten zijn.

Wat voor tips/ advies heb je voor vrouwen die ook een carrière als jurist ambiëren?

De juridische wereld wordt met regelmaat een mannenwereld genoemd. Vooral binnen het advocatuur zijn er nog steeds minder vrouwelijke partners dan mannelijke.  Ik kan mij voorstellen dat dit sommige vrouwen kan afschrikken. Dat is echter niet nodig want het is naar mijn inziens een prachtig vak. Indien wetboeken je hart sneller laten kloppen dan moet je er gewoon voor gaan.

Wat zijn de meest gemaakte fouten van startende ondernemers op het juridische vlak?

Tijdens mijn opleiding merkte ik dat het rechtsgeleerdheid flink wat taaie en moeilijke stof bevat, bijvoorbeeld: wetteksten, vonnissen etc. Zo zijn uitspraken van de Hoge Raad geen makkelijke stukken om door te lezen omdat er vaak dubbele ontkenningen en erg lange zinnen in staan. Gaandeweg raak je hier echter zodanig aan gewend dat je die taalgebruik over gaat nemen. Het kan dan wel eens lastig zijn voor juristen om in normale ‘mensen’ taal uit te leggen wat de juridische oplossing is voor een bepaalde kwestie. Dit is een van de redenen waarom wij als bedrijf erg veel belang hechten aan het vereenvoudigen en vertalen van de wet. 

Wat voor advies/ tips heb je voor andere vrouwen m.b.t. carrière of ondernemen?

Gewoon doen! Een gezonde dosis zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en lef brengt je al heel ver. Ik merk dat veel vrouwen terughoudend zijn in het starten van een onderneming omdat ze zich nog te veel zorgen maken om de meningen van anderen.

Waarom heb je gekozen voor ConnectHer?

Ik vind het een waanzinnig platform waar vrouwelijke kennis en ambitie verenigd wordt. Vooral in de huidige professionele fase van mijn leven waarin ik verkeer vind ik het zeer aangenaam dat ik uit kan reiken naar andere vrouwen die eventueel al verder in hun juridische carrière zijn. Ik geloof heilig in de kracht van collectiviteit en ondanks het feit dat bijna niemand houdt van scheiding tussen man en vrouw is het er tóch. Zolang deze onderscheidt voort blijft bestaan zal er altijd behoefte zijn aan zulke platforms waar vrouwen elkaar kunnen inspireren, motiveren en begeleiden.

Bedrijf: Zaan Juristen
E-mail:  info@zaanjuristen.nl
Instagram: ZaanJuristen

Lees meer interviews: 

Powervrouwen by ConnectHer: Anne Niemeijer – Salestrainer & Mindsetcoach

Powervrouwen by ConnectHer: Josine van der Brug – Founder TACT Legal

Powervrouwen by ConnectHer: Elja Abdullaeva – Founder ConnectHer

Connecther in de Media: Lees hier artikelen en interviews over Connecther en Founder Elja Abdullaeva

Tags:

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account