fbpx

De meeste bedrijven houden de sollicitatiegesprekken nu voornamelijk online. Aan de ene kant kan dit erg prettig zijn, want je bent in je vertrouwde omgeving. Aan de andere kant vinden veel mensen het ook erg spannend. In deze blog lees je hoe je je voorbereidt op online sollicitaties. Zo kun je, zonder stress, een goede indruk achterlaten.

Test je apparatuur

Niets is zo frustrerend als je een videogesprek hebt en je camera of microfoon werkt niet. Test daarom van tevoren of alles goed werkt. Neem bijvoorbeeld een stukje op. Dan kun je direct je lichaamshouding oefenen.

Vraag via welk platform je sollicitatie plaats gaat vinden

Er zijn ontzettend veel platforms voor videocalls. Als je weet via welk platform het gesprek gaat plaatsvinden, kun je je hierop voorbereiden. Zo kun je de nodige software downloaden en checken of alles goed werkt. Je kunt jezelf ook direct wegwijs maken op het platform.

Zorg dat je op tijd klaar zit

Dit spreekt misschien voor zich, maar het is heel begrijpelijk dat wanneer je thuis zit je nog ‘even snel’ iets tussendoor doet. En dan moet je om 3 minuten voor tijd nog snel alles opstarten. Dat is geen relaxte manier om je gesprek te beginnen. Zorg dat je alles ruim van tevoren opstart en klaarzet. Pak bijvoorbeeld alvast iets te drinken en zorg dat je pen en papier klaar hebt liggen.

Zorg voor een rustige ruimte

Een rustige ruimte is een ruimte zonder rumoer, maar ook zonder afleidingen. Zorg ook voor een rustige achtergrond. Een rommelige achtergrond kan namelijk enorm afleiden. Woon je naast een drukke weg? Zorg dan dat je de ramen dichtdoet. Communiceer van tevoren ook met je huisgenoten dat je een sollicitatiegesprek hebt en dat je niet gestoord wilt worden. Zet ook meldingen van je telefoon en/of computer uit.

Let op je profielfoto

Als je gesprek via Facetime of Skype plaatsvindt, dan is deze waarschijnlijk gekoppeld met je (persoonlijke) Apple- of Microsoftaccount. Check van tevoren of hier niet een oude of niet-passende profielfoto aan gekoppeld is. Vaak is het één van de eerste dingen die de werkgever van je ziet. Zorg daarom dat je hier ook een goede indruk mee achterlaat.

Waar een goede profielfoto aan moet voldoen, lees je in onze blog over een sterk LinkedIn-profiel.

Trek de juiste kleding aan

Test van tevoren of de kleding die je wilt aantrekken goed bij de achtergrond past. Als je een witte muur hebt, dan kan een witte blouse volledig wegvallen. Dat is zonde. Hoewel de werkgever waarschijnlijk niet je onderkleding ziet, is het toch slim om hier ook iets passends aan te doen. Stel je voor dat je even snel iets moet pakken en de werkgever ziet dat je in je pyjamabroek loopt. Dan maak je geen goede beurt.

Kijk in de camera

Tot slot is het goed om in de camera te kijken. Zo kom je open over. Het is erg logisch dat je naar het scherm kijkt, omdat je daar de werkgever ziet praten. Oefen daarom van tevoren met in de camera praten, zodat dit meer vanzelf gaat.

Heb jij weleens een online sollicitatiegesprek gehad? Deel jouw ervaring in de comments.

Blog voor Connecther door https://tamarabelt.nl/

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account